Skip to main content
Тераристика

Червенокоремна Сайднек костенурка

By 16.08.2020юни 2nd, 2021No Comments
Emydura subglobosa

Естествен хабитат и Основна информация

Червенокоремната костенурка е естествено разпространена в Нова Гвинея и Северна Австралия. На размер достигат 15-20см, като женските са по-едри от мъжките. Силно адаптивни и непретенциозни те са идеални за всеки начинаещ стопанин.Средната продължителност на живот е 15-20 години, в зависимост от условията и начина на живот. Червенокоремната костенурка не е подходяща за комбинация с риби.

Отглеждане, Среда и Условия на живот

Терариумът трябва да бъде с преобладаваща водна част с дълбочина 10-50см и общи минимални размери спрямо обитателите. Ширината е желателно да не е по-малко от 2.5 пъти дължината на костенурката, а дължината минимум 5 пъти. Сухоземната част трябва да е достатъчно голяма да побере костенурката. При отглеждане на два или повече индивида предвидете поне още един остров, като всеки да бъде с размери достатъчно големи да поберат едновременно всички костенурки. Над острова е задължително да има нагревателна лампа с топла точка 30-32°C. За водната част е необходим филтър с дебит 8-12 пъти обема и нагревател с предпазител, за да не могат да го счупят, който да поддържа температура 24-26°C.

Хранене

Костенурките ядат пелети, сушени скариди, живи насекоми и замразена храна. Имат огромен апетит, за това внимавайте да не ги прехранвате системно. Задължително подменяйте ⅓ от водата веднъж седмично. При наличие на грунд или пясък по дъното е желателно да го сифонирате.