Skip to main content
Тераристика

Гигантски африкански охлюв

By 16.08.2020юни 2nd, 2021No Comments
Achatina sp

Естествен хабитат и Основна информация

Ахатините произлизат от Африка. Ниските изисквания към поддръжка и адаптивността им ги правят идеален домашен любимец за стопани с малко свободно време и липса на опит. На размер средно достигат 15-20см, а в редки случаи и над 25см. Средната им продължителност на живот е 6-8 години.

Отглеждане, Среда и Условия на живот

Температурата в Терариума трябва да бъде 22-28°C, а влажността 60-85%. Субстрата в терариума може да бъде кокосов чипс примесен с мъх. Ахатините могат да се отглеждат сами или в група. Желателно е терариума да не е по-висок от 30см. Охлювите обичат да се катерят по стените и тавана и при падане от по-голяма височина има риск от счупване на черупката. Нямат нужда от дневна светлина, а топлината може да се осигури от нагревателно килимче. Минималните размери, които ние препоръчваме за един охлюв са 30х30х30см, а за група от 2-4 индивида 60х30х30см.

Хранене

Хранят се два-три пъти седмично с пресни плодове и зеленчуци, обилно поръчени с калций. Липсата на калций ще доведе до деформация и разрушаване на черупката, което от своя страна намалява или дори спира растежа на Ахатината.