Skip to main content
Акваристика

Грижа за растенията

By 22.03.2019август 16th, 2020No Comments

Ако сте избрали да отглеждате естествени аквариумни растения във вашия аквариум, то има няколко неща, на които трябва да обърнете внимание.

На първо място трябва да подберете правилно рибите и останалите водни обитатели. Някой риби са растителноядни и могат да унищожат прекрасната Ви подводна градинка. Подберете дребни риби, като неони, разбори и различни тетри. Големите риби могат да разровят дъното и да изкопаят растенията, а и ще повишат нивата на органика в грунда, който трудно може да бъде сифониран при наличие на гъста растителност. В растителния аквариум може да добавите и скариди или дребни охлюви, които да почистват растенията от алги.

От основно значение за доброто развитие на аквариумните растения е баланса между светлина, хранителни вещества и въглероден диоксид.

Нека първо разгледаме светлината. Тя трябва да бъде с правилният спектър и да е съобразена с изискванията на растенията, които отглеждате. На пример анубиасите нямат нужда от силна светлина и при наличието на такава се образува ксенококус (вид алги) по листата им, който пречи на фотосинтезата и вреди на растението. От друга страна растения като Червената лудвигия имат нужда от силна светлина, за да поддържат ярките си цветове. При липсата на такава листата губят пурпурния си цвят и стават тъмно зелени. Изборът на правилна светлина, правилна комбинация на растения и правилното им разположение са от основно значение за добрия естетически вид на аквариума.

На второ място са хранителните вещества или торовете. При наличие на повече риби, може да се добавят само микроелементи, тъй като рибите обогатяват грунда с органични съединения, които служат за подхранване на растенията. При липсата на риби е необходимо добавяне на азотни и фосфорни торове. Някои растения, като Алтернантерата и Роталата имат нужда от допълнително торене с желязо и/или калий, за да поддържат красивите си цветове. За оптимални резултати използвайте дънен субстрат при стартиране на аквариума, а в последствие комбинирайте течни торове с дънни торове.

На края, но не на последно място ще разгледаме въглеродния диоксид. Голяма част от растенията нямат нужда от допълнително подаване на въглероден диоксид, а наличието на повече риби повишава нивата му във водата. При силно осветление обаче е необходимо добавяне на торове и подаване на въглероден диоксид, за да засилим растежа на аквариумните растения и да избегнем развитие на алги. Някой видове аквариумни растения, като Бликсата и Хемиантуса  имат нужда от допълнително подаване на въглероден диоксид, за нормалното си развитие.

В заключение ще повторим отново, че ключът към красивия растителен аквариум е баланса между светлина, хранителни вещества и въглероден диоксид. Тези три компонента трябва да бъдат в синхрон за да стимулираме растежа на растенията и да потиснем развитието на алгите.