Skip to main content
Акваристика

Избор на аквариум

By 22.03.2019август 16th, 2020No Comments

Акваристиката е изключително красиво хоби, което ни позволява да внесем кътче природа в нашия дом. Но как да изберем правилния аквариум за нас? В следващите няколко параграфа ще Ви дадем насока на какво да обърнете внимание при избора на аквариум.

Когато избираме аквариум, може би едни от най-важните параметри са размера и формата. Те трябва да бъдат съобразени с нашия дом, за да се вписва аквариума хармонично. Ако избирате първия си аквариум, не взимайте прекалено малък съд. Противно на общото мнение, колкото по-малък е един аквариум, толкова по-труден е той за поддръжка. Нека разгледаме следния пример – световният океан е един необятен аквариум, който буквално се самоподдържа. В по-големите аквариуми параметрите на водата са по-стабилни и веднъж постигнато, равновесието е лесно за поддържане. Ако трябва да се спрем на конкретен обем, то аквариум от 60 до 150 литра е идеалният вариант за начинаещ акварист.

При изборът на аквариум формата има основно естетическа функция. Днес разнообразието е голямо и може да намерите различни видове вази, колби, цилиндри, ъглови аквариуми, аквариуми с извито предно стъкло, стандартни аквариуми тип паралелепипед, както и много други включително и форма по индивидуален проект. Колбите, вазите и другите малки аквариуми с малък радиус на заобляне изкривяват образа и трудно могат да бъдат оборудвани с жизнено важна за рибите техника, като филтър и нагревател. От друга страна аквариуми със стандартна форма, като паралелепипед са лесни за обслужване и не изкривяват образа на обектите в тях. В крайна сметка красотата е субективно понятие и вашият избор трябва да бъде направен на база на вашите лични предпочитания.

Следващата стъпка е да изберем базов аквариум, който да оборудваме сами или да се спрем на фирмен аквариум в комплект с основно техническо оборудване. При избор на базов аквариум ще разполагате с голям набор от филтри, нагреватели, осветления и много други. Така вие лично ще изберете техническото оборудване за аквариума. За начинаещ акварист по-добрият вариант е оборудван фирмен аквариум. Търсете качествени марки, наложили се на пазара, като EHEIM. Този тип аквариуми предлагат оптимален вариант на оборудване, като най-често комплектите включват филтър, нагревател и осветление. По ваше желание може да добавите и въздушна помпа, която ще аерира водата и ще създаде допълнителен визуален ефект.

На края, но не на последно място трябва да подберем правилното мястото на аквариума в нашия дом. Той трябва да бъде разположен далеч от прозорци или други източници на пряка слънчева светлина, за да избегнем често “зеленясване” на водата. Аквариумът трябва да бъде разположен далеч от врати и засилен човешки поток, за да намалим нивата на стрес за рибите. Важно е поставката на аквариума, ако не е закупена от магазин за акваристика, да бъде съобразена с теглото на водния съд. Не забравяйте да поставите върху поставката подложка, която да предпази дъното от спукване, в следствие на дребни песъчинки или липса на нивелация на шкафа.

След като вече избрахте вашия аквариум е време да подберете правилно декорацията за него. Насоки как да направите това, може да намерите в следващата статия озаглавена “Избор на декорация”. Пожелаваме Ви приятни моменти край домашния аквариум.

Автор: Галин Петров