Skip to main content
Тераристика

Китайски воден дракон

By 16.08.2020юни 2nd, 2021No Comments
Physignathus cocincinus

Естествен хабитат и Основна информация

Китайският воден дракон е естествено разпространен в Китай и Индокитай. На размери достига 60-100см, но е лесен за отглеждане и силно адаптивен вид. Макар да има своите изисквания най-вече към средата на живот, Китайският воден дракон е подходящ и за неопитни стопани. Средната му продължителност на живот е 15-20 години.

Отглеждане, Среда и Условия на живот

Минималните размери на терариума трябва да бъдат 100х50х50см, като е нужно да осигурите вана с вода, в която да може да се побере целият дракон. УВБ и УВА крушките са задължителни при отглеждането му. Температурата в терариума и на водата поддържайте около 24-26°C, като задължително трябва да има топла точка от 36-38°C и въздушна влажност 60-80%. За декорация е добре да използвате множество клонки, изкуствени или неотровни естествени растения. За субстрат може да използвате влажен кокосов чипс или стандартен кокосов субстрат, които ще поддържат оптимална влажност и ще абсорбират неприятните миризми. Може да използвате и биоактивен субстрат. Освен ваната, трябва да осигурите на гущера и купа с прясна вода, която да подменяте ежедневно.

Хранене

Китайският воден дракон се храни основно с насекоми докато е малък, а след това и с плодове и зеленчуци. Задължително към храната се добавя калций на прах, а веднъж седмично и витамини.