Skip to main content
Акваристика

От кои препарати имаме нужда и от кои не?

By 22.03.2019август 16th, 2020No Comments

В магазините за акваристика и домашни любимци можете да намерите голямо разнообразие на различни видове и марки препарати за аквариум. Но от кои имате нужда и как да прецените кои са най-добрите? В тази статия ще обърнем внимание на основните препарати, които ще ни помогнат при стартирането и поддръжката на аквариума.

На първо място ще разгледаме дехлорантите или така наречените кондиционери. Тяхната употреба не е задължителна, но улеснява поддръжката на всеки аквариум. Те пречистват чешмяната вода от хлор, хлорамин и тежки метали. Хлорът е летлив газ и ако оставите водата в отворен съд за 24 часа той ще изчезне напълно. От друга страна, ако използвате дехлорант, като Easy Life Aquamaker няма нужда да чакате, тъй като продукта мигновено премахва хлора, хлорамина и неутрализира тежките метали.

На второ място ще разгледаме полезните бактерии. Нека първо да кажем каква е тяхната функция. Полезните бактерии пречистват водата от силно токсичните за водните обитатели Амоняк и Нитрити, като ги преобразуват в краен продукт Нитрат. Нитратите лесно се отстраняват от аквариума чрез смяна на водата с нова. При нормални обстоятелства са необходими около 28 дни за стартиране на един аквариум и за завъртане на азотния цикъл. За да не губим толкова много време можем да използваме различни бутилирани култури от полезни бактерии, като Easy Life Easy Start. Употребата им при стартиране и поддръжка на аквариума ще предпази всички водни обитатели от Амоняк и Нитрит, като поддържа оптимално био разнообразие в аквариума.

Разгледаните две групи препарати за аквариум са основните, от които има нужда всеки акварист. Разбира се има много други продукти като торове за растения, лечебни препарати, хранителни добавки и други, на които ще обърнем внимание в други статии.

Автор: Галин Петров