Skip to main content
Тераристика

Зелена игуана

By 16.08.2020юни 2nd, 2021No Comments
Iguana iguana

Естествен хабитат и Основна информация

Зелената игуана е естествено разпространена в Централна и Южна Америка. На размери достига над 150см. Гущерът е труден за отглеждане в зряла възраст основно заради размера си. Острите нокти и силната опашка могат да бъдат опасни за неопитните и невнимателни стопани. Средната ѝ продължителност на живот е 9-12 години.

Отглеждане, Среда и Условия на живот

Минималните размери на терариума за възрастна игуана трябва да са 150х150х180см, като осигурете здрави декорации, по които гущера да се катери. УВБ и УВА крушките са задължителни при отглеждането ѝ, а предвид размерите на терариума най-често са необходими няколко лампи. Температурата в терариума поддържайте около 26-30°C, като осигурете топла точка с от 36-38°C и въздушна влажност 60-80%. За декорация е добре да използвате множество клони, изкуствени или неотровни естествени растения. За субстрат може да използвате влажен кокосов чипс или стандартен кокосов субстрат. Много добър вариант е и биоактивният субстрат.

Хранене

Зелената игуана се храни основно с плодове, зеленчуци, листа и билки задължително поръсени с калций, а веднъж седмично и с витамини.