Skip to main content
Тераристика

Кралски питон

By 16.08.2020юни 2nd, 2021No Comments
Python regius

Естествен хабитат и Основна информация

Кралският питон е най-малкият от африканските питони. Разпространен е естествено в централна Африка. Малките им размери и благият им характер ги правят идеален домашен любимец. Кралският питон рядко надхвърля 100-120см дължина, но има регистрирани случаи на женски с размери до 180см. Змията е подходяща за начинаещи стопани. Средната им продължителност на живот е около 20 години, а цветовите морфи са стотици.

Отглеждане, Среда и Условия на живот

При отглеждане в терариум имат нужда от топла част с температура около 29-32°C и студена с температура около 22-26°C. Употребата на нагревателно килимче лесно ще създаде оптимални температурни условия за змията. Дъното на терариума трябва да е покрито с кокосов субстрат или кокосов чипс, които ще осигурят благоприятна влажност и ще абсорбират неприятните миризми. Подберете естествени укрития за кралския питон и осигурете винаги налична купа с прясна вода, а при смяна на кожата влажността на въздуха трябва да е 65-85%. Може да отглеждате любимеца си сам или в група от две или повече змии, но осигурете достатъчно пространство за всички. При комбинацията на два или повече кралски питона е добре да бъдат разделени на мъжки и женски. Макар да могат да живеят и в малък обем, минималните размери за възрастна женска, които ние препоръчваме са 100х40х40см и за възрастен мъжки 80х35х40.

Хранене

Кралските питони се хранят с дребни гризачи веднъж на всеки 5 до 15 дни в зависимост от възрастта на змията. За разлика от боата и царевичният смок, питоните могат да бъдат доста капризни към храната. За този вид са характерни така наречените “гладни стачки”. При някой индивиди се наблюдават периоди, в които змията отказва да яде без наличен здравословен проблем. Те често продължават до няколко месеца. Ако Кралският питон започне да слабее прекомерно и все още отказва да яде, трябва да се обърнете към ветеринар със специалност екзотични влечуги.