Skip to main content
Тераристика

Аксолотъл – Мексиканска Амбистома

By 16.08.2020август 17th, 2020No Comments
Ambystoma mexicanum

Естествен хабитат и Основна информация

Аксолотълът произхожда от Мексико, както подсказва научното му наименование. На размер достига 20-30см, като на цвят могат да бъдат бели, черни, кафеникави или на петна. Средната им продължителност на живот е 10-15 години. Лесни са за отглеждане и са подходящи за начинаещи стопани. Тъй като са изцяло воден вид, имат доста сходни изисквания с повечето декоративни рибки. Аксолотълите могат да се отглеждат самостоятелно или в група, но не могат да съжителстват с риби. Амбистомите са хищни и биха похапнали почти всяка декоративна рибка.

Отглеждане, Среда и Условия на живот

За един Аксолотъл е достатъчен аквариум с обем около 60 литра и размери на дъното 60х30см. Ако отглеждате два или повече едновременно, трябва да осигурите достатъчно голяма площ на дъното и наличие на укрития за всички индивиди. Температурата на водата поддържайте около 15-24°C. Температури над 28°C могат да бъдат животозастрашаващи за Амбистомите. Осветлението трябва да е слабо до средно, като осигурете минимум 12 часа мрак. Изберете филтър, който да превърта водата 3-6 пъти на час. Аксолотълите предпочитат мека до неутрална вода, но се адаптират без проблем и към слабо алкална. Основна част от грижата за тях е седмичната смяна на вода (30-40%), като е добре дъното да се сифонира. Задължително използвайте дехлоратор за чешмяната вода. Амбистомите, както и аквариумните риби са силно чувствителни към хлор. При филтрацията наблегнете на биологичната, като при нужда може да използвате регулярно и активен въглен.

Хранене

Амбистомите се хранят основно със замразена храна (Хирономус, Артемия, Храна за Амбистоми и костенурки) или филе от риба и калмари.

автор: Галин Петров
www.aquarist.bg