Skip to main content
Тераристика

Червено Тегу

By 16.08.2020юни 2nd, 2021No Comments
Tupinambis rufescens

Естествен хабитат и Основна информация

Тегуто е естествено разпространено в южната част на Южна Америка и в частност Аржентина. Въпреки че на размер достига до 120см, гущерът е лесен за отглеждане. Тегутата са любопитни и социални животни, което  ги прави предпочитан домашен любимец. Много често стопаните им ги разхождат с нагръдник и повод, като кученце. Колкото повече време прекарвате с вашето Тегу, толкова по-социално ще бъде то. Средната им продължителност на живот е 15 години.

Отглеждане, Среда и Условия на живот

Терариумът за тях трябва да е с размери поне 150х70х60см, а кокосовият чипс е идеален за субстрат. Тегутата са силни и трябва да предвидите здрави декорации. Позиционирайте ги така, че да няма опасност да бъдат съборени и да счупят стъклото на терариума. УВБ и УВА крушките са задължителни при отглеждането на този гущер. Температурата в терариума трябва да е около 24-36°C, като имат нужда от гореща точка под нагревателна лампа с температура 38-42°C. Осигурявайте ежедневно прясна вода на вашето Тегу, а при възможност и вана където може да се къпе. Сменяйте водата в нея всеки ден.

Хранене

Гущерът се храни с насекоми, плодове, зеленчуци и дребни гризачи поръсени с калций. Веднъж седмично добавяйте и витамини към храната на Тегуто. Лакоми са и никога не отказват лакомство.