Skip to main content
Тераристика

Йеменски хамелеон

By 16.08.2020юни 2nd, 2021No Comments
Chamaeleo calyptratus

Естествен хабитат и Основна информация

Йеменският хамелеон е разпространен на Арабския полуостров и достига до 50см дължина. Активен е през деня и лесно ще се впише във вашето ежедневие. Тъй като има някой изисквания при отглеждането на този вид ще го категоризираме като лесен до средно труден за отглеждане. Средната им продължителност на живот е около 7-8 години, като мимикрията е едно от най-атрактивните им качества.

Отглеждане, Среда и Условия на живот

Хамелеоните живеят във вертикален терариум с минимални размери 40/40/75см и с добра вентилация. Поддържайте влажност на въздуха 60-80%, а УВА и УВБ лампите са задължителни. Температурата в терариума трябва да е 22-32°C, като през деня включвайте нагревателна лампа с гореща точка 34-36°C. Нощната температурата поддържайте на 22-24°C. Възрастните индивиди са силно териториални, за това винаги се отглеждат сами. Осигурете множество клонки и лиани, по-които да се катери гущера, а за декорация използвайте изкуствени или неотровни естествени растения. Кокосовият чипс и субстрат са идеална подложка за дъното на терариума. Те ще поддържат оптимална въздушна влажност и ще абсорбират нериятните миризми. Може да създадете и биоактивен субстрат като основа на терариума.

Хранене

Хамелеонът се храни с живи насекоми. Задължително добавяйте калций към храната, а веднъж седмично и витамини. Хамелеоните пият вода от листата на растенията, за това осигурете достатъчно изкуствени или неотровни естествени растения, които пулверизирайте 3-4 пъти на ден. Наличието на така нареченият Фогер ще улесни поддръжката на терариума и ще оптимизира условията на живот за вашия любимец.