Skip to main content
Тераристика

Костенурка Сулката

By 16.08.2020юни 2nd, 2021No Comments
Geochelone sulcata

Естествен хабитат и Основна информация

Сулката е естествено разпространена в източната част на Африка от Египет до Южен Судан и Етиопия. Макар и да достига невероятните 60-80см дължина и до 100кг тегло, тази костенурка е подходяща и за неопитни стопани. Бебетата са на размер около 5-7см и при средна продължителност на живот около 100 години, растежът им е сравнително бавен. Полова зрялост достигат на възраст около 15-16 години, а на тази възраст рядко надхвърлят 40-50см дължина. Сулкатата е особено подходяща за хора живеещи в къща, заради откритите дворни пространства. Като стопани на тази костенурка имайте предвид, че могат да прокопаят дупка с дълбочина 0.3-1.50 метра и дължина до 3 метра.

Отглеждане, Среда и Условия на живот

При отглеждане в терариум или заграждение на закрито е задължително да съобразите размера му с размера на костенурката. Дължината на местообитанието трябва да е минимум 6 пъти тази на костенурката, а ширината минимум 2 пъти. УВА и УВБ лампите са задължителни. Средната температура в терариума трябва да бъде 20-38°C, като осигурите нагревателна лампа с място за препичане на 38-40°C. Костенурките могат да се отглеждат самостоятелно или в група. За субрат може да използвате кокосов чипс, който абсорбира неприятните миризми.

Хранене

Сулкатата обожава треви, билки, цветове на храсти и листни зеленчуци. Като основна диета може да ѝ предложите гранули за сухоземни костенурки, а за разнообразие плодове и зеленчуци. Задължително напудряйте с калций храната й, тъй като той е основен градивен елемент на корубата ѝ. Веднъж седмично добавяйте и мултивитамини към храната.