Skip to main content
Тераристика

Леопардов гекон

By 16.08.2020юни 2nd, 2021No Comments
Eublepharis macularius

Естествен хабитат и Основна информация

Леопардовият гекон е нощен гущер естествено разпространен в пустинните райони на централна Азия, Пакистан и Индия. На размер стигат до 25см, което ги прави предпочитан домашен любимец. Освен малките си размери тези гекони са и изключително адаптивни, за това са подходящи и за неопитни стопани. Продължителността му на живот е около 15 години, като богатството от окраски се увеличава с всяка година.

Отглеждане, Среда и Условия на живот

При отглеждане в терариум имат нужда от топла част с температура около 27-29°C и студена с температура около 22-24°C. Употребата на нагревателно килимче лесно ще създаде оптимални температурни условия за гущера. Осигурете му достатъчно укрития и слабо осветление с продължителност не повече от 12 часа на ден. Наличието на прясна вода е задължително, а като субстрат може да използвате различни фракции натровен камък или кокосов субстрат. При втория вариант може да създадете и биоактивен субстрат. В никакъв случай не позволявайте силна или пряка слънчева светлина да достига терариума. Мъжките гекони се отглеждат задължително самостоятелно, а женските може да се отглеждат както сами, така и в група. Комбинацията мъжки и женски гекон в един терариум не е препоръчителна. За сам гущер препоръчваме терариум с минимални размери 50х30х30, а за група от 3-4 женски 80х35х40см.

Хранене

Леопардовият гекон се храни с насекоми, като е задължително добавянето на калций с витамин D. Веднъж седмично добавяйте и витамини към храната.