Skip to main content
Тераристика

Мадагаскарски дневен гекон

By 16.08.2020юни 2nd, 2021No Comments
Phelsuma madagascariensis kochi

Естествен хабитат и Основна информация

Дневният гекон е активен през деня и е естествено разпространен в Мадагаскар. На размер достига 25-30см, като трябва много да се внимава при изваждане на животното. При стрес могат да откъснат не само опашката си, а и цели парчета кожа. Видът е лесен за отглеждане, но не е препоръчително да го изваждате и държите. Средната продължителност на живот е 10-20 години според условията и начина на живот.

Отглеждане, Среда и Условия на живот

Температурата в терариума поддържайте 24-30°C, а УВБ и УВА крушките са задължителни при отглеждането му. Поддържайте влажност 60-85% и осигурете винаги прясна вода. За субстрат може да използвате кокос или кокосов чипс, които ще поддържат оптимална влажност и ще абсорбират неприятните миризми. Изберете вертикално ориентиран терариум. Създайте множество укрития от корк, скали, изкуствени или неотровни естествени растения. Може да отглеждате дневния гекон самостоятелно или на двойки.

Хранене

Дневният гекон се храни с насекоми и плодови пюрета. Винаги добавяйте калций към храната му, а веднъж седмично и витамини. Идеален вариант за храна са прахообразните храни, които се приготвят моментно с гореща вода. Осигурете купичка с прясна вода, която да подменяте ежедневно.