Skip to main content
Акваристика

Оптимална диета за нашите рибки

By 22.03.2019август 16th, 2020No Comments

Оптималната диета е от основно значение за здравето, имунитета и продължителността на живот на декоративните рибки. Правилният подбор на храна ще Ви спести много главоболия. В тази статия ще разгледаме основните видове храни за рибки.

На първо място ще се спрем на сухата храна, която може да бъде под формата на люспи, гранули или различни чипсове и таблетки за дънни риби. Размера на гранулите трябва да бъде съобразен с размера на рибите. Съобразете храна и с хранителните навици на вашите любимци. Дънните риби имат нужда от храна, която лесно потъва, а рибите от горните слоеве предпочитат плуваща храна. Обърнете внимание и на състава на храната. Растителноядните риби имат нужда от качествена храна с наличие на спирулина и високи нива на растителни протеини. За хищните риби осигурете храна с високи нива на протеин от животински произход, но не и от топлокръвни животни. Неправилната храна няма да бъде усвоена от рибите и ще доведе до развитие на вътрешни паразити, които са трудни за лечени.

На второ място ще разгледаме замразената храна. Поради липсата на термична обработка, тя запазва голяма част от витамините и минералите. Замразената храна е идеален начин да разнообразите менюто на вашите риби. Видове като Дискусите е препоръчително да се хранят основно със замразена храна по няколко пъти на ден. Тук отново трябва да съобразим вида храна с вида риби. На пример за дребни видове като тетрите може да използваме Циклопс, а за по едри риби като Скалариите идеален избор са Артемията или Хирономуса.

Избягвайте употребата на жива храна, тъй като тя може да пренася множество патогени, които да заразят вашите риби. Често рибите, които се хранят с жива храна се разболяват от вътрешни паразити или развиват гъбична и/или бактериална инфекция. За  разлика от живата храна, замразената е преминала стерилизация и е напълно безопасна за употреба.

В заключение ще препоръчаме да храните вашите рибки веднъж на ден, с количество което могат да изядат за около 2-3 минути. Изключение правят Дискусите и някой видове дънни риби, на които ще обърнем внимание в друга статия. Правилната комбинация на разнообразно меню на вашите риби ще им осигури добро развитие, силна имунна система и дълъг живот.