Skip to main content
Тераристика

Златен гекон

By 16.08.2020юни 2nd, 2021No Comments
Gekko ulikovskii

Естествен хабитат и Основна информация

Златният гекон е разпространен във Виетнам и югоизточна Азия. Достига до 20см и е нощен вид, което налага да му осигурите спокойствие през деня. Този вид гекон е лесен за отглеждане и е подходящ за начинаещи стопани. Средната им продължителност на живот е 10-12 години. При стрес могат да откъснат опашката си, но тя ще израсне отново.

Отглеждане, Среда и Условия на живот

Терариумът трябва да е вертикален с добра вентилация и минимални размери за възрастен индивид 30х30х60. Влажността на въздуха поддържайте 65-85%, температурата 22-32°C. Златният гекон е нощно животно и няма нужда от УВА и УВБ. Все пак може да използвате слабо дневно осветление за не повече от 12 часа на ден. Осигурете достатъчно укрития на гекона и в никакъв случай не позволявайте силна или пряка слънчева светлина да достига терариума. Може да декорирате с изкуствени или неотровни естествени растения.

Хранене

Златният гекон се храни с насекоми и плодови пюрета. Винаги добавяйте калций с витамин D към храната му, а веднъж седмично и витамини. Идеален вариант за храна са прахообразните храни, които се приготвят моментно с гореща вода. Осигурете купичка с прясна вода, която да подменяте ежедневно.